Stichting Neonatale Neurologie Utrecht

Doelstellingen

SNNU Logo

Ernstig zieke pasgeborenen die opgenomen moeten worden op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) hebben een groot risico op ernstige afwijkingen aan de hersenen. Wanneer de precieze oorzaken van deze afwijkingen in een zeer vroeg stadium ontdekt kunnen worden, kan soms verergering voorkomen worden of de hersenschade gereduceerd worden.

De Stichting Neonatale Neurologie Utrecht wil onderwijs en onderzoek op dit gebied van de geneeskunde bevorderen om hiermee de zorg voor zieke pasgeborenen en de ontwikkeling van deze kinderen te verbeteren.

Nieuwe ontwikkelingen gedurende de laatste jaren zijn geweest de vroege detectie van hersenafwijkingen met echo en MRI (sinds 1990), continue bewaking van de hersenfunctie met gecomprimeerde EEG technieken (sinds 1992), beoordelen van hersendoorbloeding met Near-Infrared Spectrofotometrie (sinds 1994), behandeling van verwijding van hersenholtes door middel van neurochirurgische plaatsing van een reservoir (sinds 1993) en introductie van hypothermie (koeling) na zuurstofgebrek rond de geboorte (2008). Voor het langdurig volgen van kinderen die als pasgeborene op de afdeling opgenomen geweest zijn, is een speciale polikliniek ingericht.

Meer informatie is te vinden op de website van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Dr.Floris Groenendaal, voorzitter

 

Adres

Bestuur

Startpagina